Nybom, Hilde
- Department of Plant Breeding, Swedish University of Agricultural Sciences
Nybom, Hilde; Wendin, Karin; Rumpunen, Kimmo
Idag ser vi ett kraftigt ökande intresse för lokalproducerad mat och dryck. Många konsumenter lägger stor vikt vid vad de konsumerar, varifrån livsmedlen kommer och hur de produceras. I vinsammanhang har man under lång tid använt sig av begreppet terroir för att sammanfatta lokalitetens betydelse för såväl upplevda som mätbara egenskaper. Något motsvarande har inte hittills dokumenterats för svenska äpplen – den viktigaste råvaran för must i Sverige. Finns det något samband mellan var frukten har odlats och mustens kvalitetsegenskaper? Kan konsumenter känna skillnad mellan must från olika odlingar men av samma sort? Hur kan detta kommuniceras? Detta var huvudfrågeställningarna i en pilotstudie vi nyligen genomförde tillsammans med skånska äppelodlare och musterier.
äpplemust; äpple; terroir; smak; fenoler; socker; syra
LTV-fakultetens faktablad
2015, number: 2015:12
Publisher: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges Lantbruksuniversitet
Horticulture
Food Science
https://res.slu.se/id/publ/66087