Home About Browse Search
Svenska


Fungal and mussel protein sources in fish feed

nutritional and physiological aspects

Vidaković, Aleksandar (2015). Fungal and mussel protein sources in fish feed. Diss. (sammanfattning/summary) Uppsala : Sveriges lantbruksuniv., Acta Universitatis agriculturae Sueciae, 1652-6880 ; 2015:90
ISBN 978-91-576-8378-6
eISBN 978-91-576-8379-3
[Doctoral thesis]

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Fungal and mussel protein sources in the diet of Eurasian perch (Perca fluviatilis), Arctic charr (Salvelinus alpinus) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and their effect on growth performance, nutrient utilisation, intestinal barrier function and post-prandial profiles of plasma amino acids and whole blood parameters were evaluated in this thesis.

Apparent digestibility of dry matter, sum of amino acids and gross energy in experiment with Arctic charr decreased with dietary inclusion of intact Saccharomyces cerevisiae. No significant differences in apparent digestibility between dietary treatments were found in experiment with Eurasian perch. Growth performance, protein retention and total amino acids in Arctic charr were not affected by diets containing intact S. cerevisiae and M. edulis, demonstrating that 40% of fish meal can be replaced on crude protein basis with these protein sources in Arctic charr diets. Intestinal barrier analysis showed higher apparent permeability for diets with intact S. cerevisiae and R. oryzae than for a reference diet. Trans-epithelial resistance in the proximal intestine was not affected by dietary treatment.

In rainbow trout, replacing 40% of fish meal with intact S. cerevisiae or Wickerhamomyces anomalus/S. cerevisiae mix had no effect on feed conversion and growth. Apparent digestibility of crude protein was unaffected when 20% of fish meal was replaced with yeast mix and the overall results of this study demonstrated that 40% of fish meal can be replaced on a digestible protein basis with yeast sources without compromising growth performance.

Analysis of post-prandial dynamics of whole blood parameters and plasma free amino acids in dorsal aorta cannulated rainbow trout fed yeast supplemented diets showed significant increase in whole blood pH, TCO2, HCO3 and base excess compared with the reference diet, indicating acute metabolic alkalosis in response to differences in mineral content between these diets. Methionine, hydroxy-lysine-2, 3-methyl-histidine and hydroxy-proline concentrations differed significantly between fish fed yeast-based diets and the reference diet, possibly due to differences in dietary crystalline methionine levels and collagen content between yeast and fish meal sources.

Authors/Creators:Vidaković, Aleksandar
Title:Fungal and mussel protein sources in fish feed
Subtitle:nutritional and physiological aspects
Alternative abstract:
LanguageAbstract
Swedish

I avhandlingen har svamp och musslor utvärderats som proteinkälla i foder till abborre (Perca fluviatilis), röding (Salvelinus Alpinus) och regnbågslax (Onchorhynchus mykiss). Fodrets inverkan på tillväxt, näringsutnyttjande, effekt på tarmbarriären och blodplasmaprofilen av aminosyror och andra blodparametrar efter födointag har studerats.

I försöken med röding påvisades att den skenbara smältbarheten av torrsubstans, summan av aminosyror och bruttoenergi minskade med ökad inblandning av intakt Saccharomyces cerevisiae i fodret. Däremot kunde inga skillnader i skenbar smältbarhet påvisas mellan de olika fodermedlen i studier med abborre. Dessa resultat ger en indikation om att abborre har en högre digestionskapacitet för att utnyttja S. cerevisiae jämfört med röding, som påverkats negativt av dieter innehållande intakta jäst-cellväggar.

Tillväxt, proteinretention och totala aminosyror påverkades inte hos röding som utfodrats med foder innehållande intakt S. cerevisiae och M. edulis, vilket visar att upp till 40 % av fiskmjöl kan bytas ut mot jäst och musselmjöl i foder till röding. Däremot påvisades att foder innehållande S. cerevisiae och R. oryzae hade en högre skenbar permeabilitet på tarmbarriären jämfört med referensfodret som var baserat på fiskmjöl. Det transepiteliala motståndet i den proximala tarmen påverkades inte av någon av de testade dieterna.

Hos regnbågslax påvisades ingen effekt på foderomvandling och tillväxt när fiskmjöl ersatts med motsvarande mängd av intakt S. cerevisiae eller Wickerhamomyces anomalus / S. cerevisiae mix. Den skenbara smältbarheten av råprotein var opåverkad när 20 % av fiskmjöl ersattes med jästmix. Resultaten från denna studie överensstämmer med den studie som gjordes på röding och som visade att 40 % av fiskmjöl kan bytas ut mot intakt S. cerevisiae utan att äventyra tillväxten hos fiskarna.

Resultaten av olika blodparametrar hos regnbågslax visade en signifikant ökning av pH, TCO2, HCO3 i helblod och basöverskott hos fisk som utfodrats med ”jästfoder” jämfört med kontrollfoder. De erhållna resultaten tyder på en akut metabolisk alkalos beroende på skillnader i mineralinnehåll hos de olika dieterna. Aminosyraprofilen i blodet visade att metionin, hydroxy-lysin-2, 3-metyl-histidin och hydroxy-prolin skilde sig signifikant mellan fisk som utfodrats med ”jästfoder” respektive kontrollfoder. En trolig orsak är olika innehållsmängd av kristallint metionin och kollagen i jäst- och fiskmjölsbaserade dieter.

Series/Journal:Acta Universitatis agriculturae Sueciae (1652-6880)
Year of publishing :21 August 2015
Depositing date:21 August 2015
Volume:2015:90
Number of Pages:79
Papers/manuscripts:
NumberReferences
ILangeland, M., Vidakovic, A., Vielma, J., Lindberg, J.E., Kiessling, A. & Lundh, T. (2014) Digestibility of microbial and mussel meal for Arctic charr (Salvelinus alpinus) and Eurasian perch (Perca fluviatilis). Aquaculture Nutrition, DOI: 10.1111/anu.
IIVidakovic, A., Langeland, M., Sundh, H., Sundell, K., Olstorpe, M., Vielma, J., Kiessling, A. & Lundh, T. (2015) Evaluation of growth performance and intestinal barrier function in Arctic charr (Salvelinus alpinus) fed yeast (Saccharomyces cerevisiae), fungi (Rhizopus oryzae) and blue mussel (Mytilus edulis). Aquaculture Nutrition, DOI: 10.1111/anu.12344
IIIVidakovic, A., Huyben, D., Nyman, A., Vielma, J., Olstorpe, M., Passoth, V., Lundh, T. & Kiessling, A. (2015) Evaluation of growth, digestibility and phytase activity of rainbow (Oncorhynchus mykiss) trout fed graded levels of yeasts Saccharomyces cerevisiae and Wickerhamomyces anomalus. (Manuscript)
IVHuyben, D., Vidakovic, A., Nyman, A., Langeland, M., Lundh, T. & Kiessling, A. (2015) Effects of dietary yeasts and acute stress on blood parameters of dorsal aorta cannulated rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). (Manuscript)
Place of Publication:Uppsala
Publisher:Department of Animal Nutrition and Management, Swedish University of Agricultural Sciences
ISBN for printed version:978-91-576-8378-6
ISBN for electronic version:978-91-576-8379-3
ISSN:1652-6880
Language:English
Publication Type:Doctoral thesis
Full Text Status:Public
Agris subject categories.:M Aquatic sciences and fisheries > M12 Aquaculture production
Subjects:(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Fish and Aquacultural Science
Agrovoc terms:perch, chars, trout, fungal, mycoprotein, mussels, digestibility, protein quality
Keywords:Arctic char, Eurasian perch, Rainbow trout, alternative protein sources, dorsal aorta cannulation, growth performance, digestibility
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2856
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2856
ID Code:12523
Faculty:VH - Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science
Department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management
External funders:FORMAS
Deposited By: Aleksandar Vidakovic
Deposited On:24 Aug 2015 11:52
Metadata Last Modified:24 Feb 2016 07:03

Repository Staff Only: item control page

Based on web server activity logs, updated nightly.

Number of visitshttp://pub.epsilon.slu.se/12523/935
Number of downloadshttp://pub.epsilon.slu.se/12523/1/Vidakovic_a_210815.pdf351