Home About Browse Search
Svenska


NIR spektroskopiska och kemiska mätningar av Norrmejeriers avfallsvatten mellan hydrolys och anaerobisk behandling

Nyström, Josefina and Mossing, Torgny and Jåfs, Åke and Geladi, Paul (2014). NIR spektroskopiska och kemiska mätningar av Norrmejeriers avfallsvatten mellan hydrolys och anaerobisk behandling. Umeå: (S) > Department of Forest Biomaterials and Technology (from 131204), Sveriges lantbruksuniversitet. Rapport från Institutionen för skogens biomaterial och teknologi ; 2014:1
[Report]

[img] PDF
779kB

Abstract

småningom i floden/havet. Reningen har två viktiga egenskaper; (1) rening av vattnet m.h.a. bakterier och (2) produktion av metan, ett bränsle som kan användas till uppvärmning av fabriken.

Avfallsvattnet innehåller kolhydrater, proteiner och fetter. Dessa organiska material är ideala näringsämnen för anaeroba bakterier och mikroorganismer. De bryter ned stora molekyler till mindre och producerar samtidigt metan. På detta sätt försvinner de organiska ämnena från vattnet som då blir renare.

Ett problem med bakteriesamhällen är att dessa är beroende av en viss miljö med t.ex. konstant pH, temperatur och mängd näringsämnen för att fungera optimalt. Felaktiga miljöparametrar i reaktionstanken gör att bakteriekulturen dör ut och att produktionen av metan slutar.

För att undersöka effekten som inmatning av förorenat vatten har på bakteriekulturen kan man använda spektroskopi. Nära infraröd spektroskopi kan ersätta en del våtkemiska analyser som tar lång tid och förbrukar kemikalier. Den spektroskopiska undersökningen är så pass snabbt att man direkt kan erhålla resultat från mätning i ett inloppsrör. Fördelarna med spektroskopi är; (1) snabb teknik, (2) ingen provberedning, (3) ingen kemikalieförbrukning och (4) möjliggör mätning direkt i ett rör.

Vi har lyckats med att mäta fetthalt i inloppsvattnet på mejeriet via spektroskopiska metoder och kalibrera det mot traditionella våtkemiska mätningar. Rapporten beskriver hur vi gick tillväga för att uppnå detta och hur bra resultaten blev.

Authors/Creators:Nyström, Josefina and Mossing, Torgny and Jåfs, Åke and Geladi, Paul
Title:NIR spektroskopiska och kemiska mätningar av Norrmejeriers avfallsvatten mellan hydrolys och anaerobisk behandling
Series Name/Journal:Rapport från Institutionen för skogens biomaterial och teknologi
Year of publishing :27 February 2014
Number:2014:1
Number of Pages:21
Place of Publication:Umeå
Publisher:Institutionen för skogens biomaterial och teknologi, Sveriges lantbruksuniversitet
Language:Swedish
Publication Type:Report
Full Text Status:Public
Agris subject categories.:K Forestry > K11 Forest engineering
Subjects:(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 405 Other Agricultural Sciences > Environmental Sciences related to Agriculture and Land-use
Agrovoc terms:wastewater treatment, dairies, infrared spectrophotometry , anaerobic treatment
Keywords:rening av avfallsvatten
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-e-1841
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-1841
ID Code:11105
Faculty:S - Faculty of Forest Sciences
Department:(S) > Department of Forest Biomaterials and Technology (from 131204)
Deposited By: Ylva Jonsson
Deposited On:03 Apr 2014 08:53
Metadata Last Modified:02 Dec 2014 11:05

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits