ett kunskapsunderlag framtaget på uppdrag av projektet "Vatten som smittkälla till djur och människor" på Statens veterinärmedicinska anstalt, finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Alsanius, Beatrix
(2014).
Hygien och bevattningsvatten.
Alnarp:
(LTJ, LTV) > Department of Biosystems and Technology (from 130101), Sveriges lantbruksuniversitet.
Landskapsarkitektur, trädgård, växtproduktionsvetenskap: rapportserie
; 2014:10
[Report]
![]() |
PDF
3MB |
Abstract
Utbrott av magsjukor har i ökad omfattning relaterats till grönsaker, frukter, bär och groddar som konsumerats råa eller efter minimal tillredning. Smittspridningen kan ske under hela kedjan från jord till bord. Kontaminerat bevattningsvatten har visat sig vara en spridningsväg. Produktion av grönsaker, frukter och bär av hög kvalitet förutsätter att vatten tillförs med hänsyn kulturens behov. Detta innebär också att vatten tillförs utöver den naturliga nederbörden när det uppkommer en bristsituation. I föreliggande litteratursammanställning beskrivs förutsättningarna för spridning av tarmsmittor genom bevattningsvatten vid primärproduktion av hortikulturella kulturer på ett grundläggande sätt, med hänsyn till växt, vattenkällor och bevattningssätt. Ett avsnitt ägnas åt att beskriva möjligheterna att med odlingstekniska åtgärder förebygga utbrott. I och med att kontamination som skett i ett tidigare stadium under produktionen inte på ett säkert sätt kan avlägsnas i ett senare stadium, är användning av vatten av hög mikrobiologisk kvalitet en viktig förutsättning för en hygieniskt säker produkt. I Sverige finns hittills inget regelverk rörande den hygieniska kvaliteten hos bevattningsvatten. Jämförelser av utländska operativa normer visar att det saknas samsyn kring val av indikatororganism för att beskriva bevattningskvalitet, tröskelvärden eller provtagningssätt. Vissa normer är mycket detaljerade vad gäller vattenkälla, användningsområde och bevattningssätt, medan andra bygger på ett summariskt synsätt. Också provtagningsfrekvensen och beräkningssätt av analyssvaren varierar. Ingen operativ norm tar upp frågan om provtagningsplats. För att kunna bedöma risk för spridning av tarmsmittor med bevattningsvatten bör både exponeringsrisken och infektionsrisken vägas in. Trots att faktorer för överlevnad av tarmsmittor i miljön och på växtmaterial är kända saknas tillförlitliga riskbedömningsmodeller för spridning av tarmsmittor från jord till bord efter användning av kontaminerat bevattningsvatten.
Authors/Creators: | Alsanius, Beatrix | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Title: | Hygien och bevattningsvatten | ||||||
Subtitle: | ett kunskapsunderlag framtaget på uppdrag av projektet "Vatten som smittkälla till djur och människor" på Statens veterinärmedicinska anstalt, finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap | ||||||
Alternative abstract: |
| ||||||
Series/Journal: | Landskapsarkitektur, trädgård, växtproduktionsvetenskap : rapportserie (BIB14858805) | ||||||
Year of publishing : | 2014 | ||||||
Number: | 2014:10 | ||||||
Number of Pages: | 52 | ||||||
Place of Publication: | Alnarp | ||||||
Publisher: | Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet | ||||||
Associated Programs and Other Stakeholders: | Z - SLU - Libray > Odla mera | ||||||
ISBN for electronic version: | 978-91-87117-71-8 | ||||||
Language: | English | ||||||
Publication Type: | Report | ||||||
Article category: | Other scientific | ||||||
Full Text Status: | Public | ||||||
Agris subject categories.: | F Plant production > F02 Plant propagation F Plant production > F06 Irrigation Q Food science > Q03 Food contamination and toxicology | ||||||
Subjects: | (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Horticulture (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Food Science (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 403 Veterinary Science > Other Veterinary Science | ||||||
Agrovoc terms: | outdoor cropping, food safety, fruits, protected cultivation, irrigation water, parasites, risk assessment, water quality, salmonella, viruses | ||||||
Keywords: | field production , food safety, fruit,, greenhouse production, irrigation, irrigation method, , parasites, risk assessment, Salmonella spp, shigatoxin producing E., coli,, virus, water quality standards | ||||||
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-e-1979 | ||||||
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-1979 | ||||||
ID Code: | 11327 | ||||||
Faculty: | LTV - Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap | ||||||
Department: | (LTJ, LTV) > Department of Biosystems and Technology (from 130101) | ||||||
Deposited By: | SLUpub Connector | ||||||
Deposited On: | 27 Jun 2014 09:31 | ||||||
Metadata Last Modified: | 08 Sep 2017 08:55 |
Repository Staff Only: item control page