unga vuxnas existentiella relation till mat som strategi för välbefinnande
Essen, Elisabeth von
(2015).
Ekologisk mat och psykisk hälsa.
Diss. (sammanfattning/summary)
Alnarp :
Sveriges lantbruksuniv.,
Acta Universitatis Agriculturae Sueciae, 1652-6880
; 2015:2
ISBN 978-91-576-8202-4
eISBN 978-91-576-8203-1
[Doctoral thesis]
![]() |
PDF
1MB |
Abstract
Med utgångspunkt i eko-psykologin och ett livsvärldsfenomologiskt perspektiv beskrivs unga vuxnas val av ekologisk mat som en naturbaserad form av självterapeutisk intervention för att förbättra psykisk hälsa. Syftet med undersökningen var att försöka förstå hur unga vuxna aktivt använder relationen mellan kropp och mat i vardagen som del av en strategi för att uppnå välbefinnande och bättre hantera existentiella problem och ängslan inför framtiden. Med ett strategiskt urval av 30 unga vuxna i åldrarna 18-35 år gjordes semi-strukturerade intervjuer kring deras intresse för ekologisk mat. Analysen utgick från den deskriptiva fenomenologiska psykologiska
forskningsmetoden och kompletterades med en fenomenologisk narrativ metod. I delstudie I undersöktes fenomenet ”unga vuxnas relation till ekologisk mat” på en generell nivå som visade hur relationen till ekologisk mat är ett mångdimensionellt fenomen med fyra konstituenter: 1) Den levda kroppen som utgångspunkt för utforskandet av livet, 2) Ett berättat själv genom emotionella-relationella matminnen, 3) En medveten livsstrategi för välbefinnande och vitalitet, och 4) En personlig uppsättning värderingar i förhållande till etiska normer. Delstudie II undersökte
variationen av uttrycksformer i konstituenterna ett och tre, och beskriver hur de unga vuxna använder mat som självterapeutisk intervention via sin kropp och sina sinnen i relation till maten som verktyg genom att: 1) Lyssna på kroppen, 2) Moderera kroppstillstånd och känslor, 3) Finna
kroppslig vitalitet och resiliens, 4) Skapa ett utrymme för stillhet och meditation och 5) Medverka i en kreativ process. Delstudie III beskriver hur relationen till mat utvecklas genom att matminnen knyts till olika personer, händelser och sammanhang, med tre livsberättelser som illustrerar hur denna relation kan utvecklas under perioden som ung vuxen: 1) Positiva emotionella matminnen kan vara förknippade med att använda mat som ett känslomässigt ankare. 2) Negativa emotionella matminnen kan vara förknippade med: a) en upptagenhet av mat, som innebär att individen byter ut eller kompenserar mellanmänskliga relationer, b) ett undvikande av mat, som handlar om minnen förknippade med en kontrollerad och undflyende relation till mat. Undersökningen visar också hur relationen till mat under ung vuxenperioden kan innebära en ”andra chans” att utveckla bra matvanor, men också hur deras starka fokus på att äta hälsosamt kan vara förenad med en personlig problematik.
Authors/Creators: | Essen, Elisabeth von | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Title: | Ekologisk mat och psykisk hälsa | ||||||||
Subtitle: | unga vuxnas existentiella relation till mat som strategi för välbefinnande | ||||||||
Alternative abstract: |
| ||||||||
Series/Journal: | Acta Universitatis Agriculturae Sueciae (1652-6880) | ||||||||
Year of publishing : | 9 January 2015 | ||||||||
Depositing date: | 7 January 2015 | ||||||||
Number: | 2015:2 | ||||||||
Number of Pages: | 106 | ||||||||
Papers/manuscripts: |
| ||||||||
Place of Publication: | Alnarp | ||||||||
Publisher: | Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi, Sveriges lantbruksuniversitet | ||||||||
ISBN for printed version: | 978-91-576-8202-4 | ||||||||
ISBN for electronic version: | 978-91-576-8203-1 | ||||||||
ISSN: | 1652-6880 | ||||||||
Language: | Swedish | ||||||||
Publication Type: | Doctoral thesis | ||||||||
Full Text Status: | Public | ||||||||
Agris subject categories.: | P Natural resources > P01 Nature conservation and land resources S Human nutrition > S30 Diet and diet-related diseases | ||||||||
Subjects: | (A) Swedish standard research categories 2011 > 3 Medical and Health Sciences > 303 Health Sciences > Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology (A) Swedish standard research categories 2011 > 3 Medical and Health Sciences > 303 Health Sciences > Nutrition and Dietetics (A) Swedish standard research categories 2011 > 5 Social Sciences > 501 Psychology > Psychology (excluding Applied Psychology) (A) Swedish standard research categories 2011 > 5 Social Sciences > 501 Psychology > Applied Psychology | ||||||||
Agrovoc terms: | organic foods, health, attitudes, human behaviour, psychological factors, sustainability, nature, value systems | ||||||||
Keywords: | Anknytning, ekologisk, emotion, hälsopromotion, hållbarhet, kroppslig medvetenhet, livsberättelse, livsvärlden, läkande, mat, medveten närvaro, miljöpsykologi, måltid, natur, positiv psykologi, psykoterapi, relationer, resiliens, skapande, stress, vegetarisk, välbefinnande, vändpunkter, återhämtning | ||||||||
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2292 | ||||||||
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2292 | ||||||||
ID Code: | 11735 | ||||||||
Faculty: | LTV - Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap | ||||||||
Department: | (LTJ, LTV) > Department of Work Science, Business Economics, and Environmental Psychology | ||||||||
External funders: | FORMAS | ||||||||
Deposited By: | MsC Elisabeth L I von Essen | ||||||||
Deposited On: | 08 Jan 2015 12:26 | ||||||||
Metadata Last Modified: | 10 Sep 2020 13:41 |
Repository Staff Only: item control page