Björkholm, Anna-Mia and Olsson, Marie E.
(2011).
BRC Globala standarden för livsmedelssäkerhet.
Alnarp:
(LTJ, LTV) > Horticulture (until 121231), Sveriges lantbruksuniversitet.
Landskap trädgård jordbruk : rapportserie
; 2011:36
[Report]
![]() |
PDF
1MB |
Abstract
BRC är en förkortning för British Retail Consortium, som är en branschorganisation för de största detaljhandelskedjorna i Storbritannien. BRC står bakom BRC Global Standard for
Food Safety, den globala standarden för livsmedelssäkerhet. Man kan se standarden som en checklista över vad som är viktigt i en livsmedelsindustri. Standarden ger svar på vad man behöver tänka på, och vilka faktorer man måste styra korrekt för att kunna tillverka och leverera produkter
som är säkra och uppfyller lagkrav. Det är även möjligt att certifiera sig mot standarden.
EU:s livsmedelsförordning slår fast att alla som på något sätt hanterar livsmedel skall arbeta enligt produktsäkerhetssystemet HACCP. HACCP står för Hazard Analysis Critical Control Point (Faroanalys
och kritiska styrpunkter) och syftar till att hitta kritiska ställen i produktionen, samt styra dessa på
bästa sätt. Den globala standarden för livsmedelssäkerhet bygger på HACCP.
Kraven i den globala standarden för livsmedelssäkerhet är uppdelade i sju avsnitt. Utöver dessa finns
avsnitt som ger en bakgrund samt beskriver dess omfattning och uppbyggnad. Ledningssystem består av olika element – man måste inventera nuläget, ha visioner om målen, planera, genomföra och styra, följa upp och förbättra. Det är en ständigt pågående process som tar mycket tid och kraft
att starta upp.
Rapport är ett resultat av projektet ”Kvalitets- och livsmedelssäkerhet för att möta marknadens
krav/utbildningsmoduler” som har utförts inom ramen för Tillväxt Trädgård.
Authors/Creators: | Björkholm, Anna-Mia and Olsson, Marie E. | ||||
---|---|---|---|---|---|
Title: | BRC Globala standarden för livsmedelssäkerhet | ||||
Alternative abstract: |
| ||||
Series/Journal: | Landskap trädgård jordbruk : rapportserie (1654-5427) | ||||
Year of publishing : | 2011 | ||||
Depositing date: | 13 February 2015 | ||||
Number: | 2011:36 | ||||
Number of Pages: | 17 | ||||
Place of Publication: | Alnarp | ||||
Publisher: | Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet | ||||
Associated Programs and Other Stakeholders: | SLU/LTJ - Tillväxt Trädgård Z - SLU - Libray > Odla mera | ||||
ISBN for electronic version: | 978-91-86373-87-0 | ||||
ISSN: | 1654-5427 | ||||
Language: | Swedish | ||||
Publication Type: | Report | ||||
Full Text Status: | Public | ||||
Agris subject categories.: | D Administration and legislation > D50 Legislation Q Food science > Q03 Food contamination and toxicology | ||||
Subjects: | (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Horticulture | ||||
Agrovoc terms: | food safety, foods, haccp, standards, food industry, regulations, process control, quality controls, quality assurance, production controls | ||||
Keywords: | Livsmedelssäkerhet, Certifiering, British Retail Consortium | ||||
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2422 | ||||
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2422 | ||||
ID Code: | 11886 | ||||
Faculty: | LTJ - Faculty of Landscape Planning, Horticulture and Agricultural Science (until 2013) | ||||
Department: | (LTJ, LTV) > Horticulture (until 121231) | ||||
External funders: | European Commission - Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling and Hushållningssällskapet Kristianstad and LRF/GRO | ||||
Deposited By: | Professor Marie E. Olsson | ||||
Deposited On: | 18 Feb 2015 11:54 | ||||
Metadata Last Modified: | 14 Sep 2020 12:21 |
Repository Staff Only: item control page