Home About Browse Search
Svenska


Den skånska äpplemustens terroir

Rumpunen, Kimmo and Nybom, Hilde and Wendin, Karin (2015). Den skånska äpplemustens terroir. Alnarp: (LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101), Sveriges lantbruksuniversitet. LTV-fakultetens faktablad ; 2015:12
[Factsheet]

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Idag ser vi ett kraftigt ökande intresse för lokalproducerad mat och dryck. Många konsumenter lägger stor vikt vid vad de konsumerar, varifrån livsmedlen kommer och hur de produceras. I vinsammanhang har man under lång tid använt sig av begreppet terroir för att sammanfatta lokalitetens betydelse för såväl upplevda som mätbara egenskaper. Något motsvarande har inte hittills dokumenterats för svenska äpplen – den viktigaste råvaran för must i Sverige.
Finns det något samband mellan var frukten har odlats och mustens kvalitetsegenskaper? Kan konsumenter känna skillnad mellan must från olika odlingar men av samma sort? Hur kan detta kommuniceras? Detta var huvudfrågeställningarna i en pilotstudie vi nyligen genomförde tillsammans med skånska äppelodlare och musterier.

Authors/Creators:Rumpunen, Kimmo and Nybom, Hilde and Wendin, Karin
Title:Den skånska äpplemustens terroir
Series/Journal:LTV-fakultetens faktablad (BIB14970973)
Year of publishing :26 March 2015
Depositing date:26 March 2015
Number:2015:12
Number of Pages:4
Place of Publication:Alnarp
Publisher:Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Associated Programs and Other Stakeholders:Z - SLU - Libray > Odla mera
Language:Swedish
Publication Type:Factsheet
Full Text Status:Public
Agris subject categories.:F Plant production > F01 Crop husbandry
Q Food science > Q01 Food science and technology
Subjects:(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Horticulture
(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Food Science
Agrovoc terms:fruit musts, apples, phenolic compounds, sugar, flavour
Keywords:äpplemust, äpple, terroir, smak, fenoler, socker, syra
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2524
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2524
ID Code:12035
Faculty:LTV - Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap
Department:(LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101)
External funders:European Commission - Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling and Länsstyrelsen Skåne
Deposited By: Dr Kimmo Rumpunen
Deposited On:27 Mar 2015 14:35
Metadata Last Modified:21 Oct 2015 14:01

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits