Home About Browse Search
Svenska


Fakta om musttillverkning: råvara och råvarukvalitet

om råvara och råvarukvalitet vid musttillverkning

Rumpunen, Kimmo (2015). Fakta om musttillverkning: råvara och råvarukvalitet. Balsgård: (LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101), Sveriges lantbruksuniversitet.
[Factsheet]

[img]
Preview
PDF
995kB

Abstract

Äpple är en utmärkt råvara för musttillverkning genom fruktens arom och naturligt behagliga balans mellan socker och syra. Eftersom så många olika faktorer påverkar både äpplets och mustens kvalitet är det nödvändigt att ha god kunskap om såväl råvara som produktionsmetoder för att kunna tillverka kvalitetsprodukter med unika egenskaper. Sortval, årsmån, odlingsplats, odlingsmetoder och mognadsstadium samt lagring bidrar till både fruktens och mustens egenskaper. Val av metod vid juicetillverkning påverkar också juicens kvalitet där tillverkning med eller utan tillsats av enzymer och klarningshjälpmedel har stor betydelse både på upplevd smak, innehåll av fibrer och nyttiga ämnen som t.ex. polyfenoler. Detta faktablad ger en översikt kring äpple som råvara för musttillverkning.

Authors/Creators:Rumpunen, Kimmo
Title:Fakta om musttillverkning: råvara och råvarukvalitet
Subtitle:om råvara och råvarukvalitet vid musttillverkning
Year of publishing :2015
Number of Pages:4
Place of Publication:Balsgård
Publisher:Centrum för innovativa drycker, Institutionen för växtförädling, Sveriges lantbruksuniversitet
Associated Programs and Other Stakeholders:Z - SLU - Libray > Odla mera
Language:English
Publication Type:Factsheet
Article category:Other scientific
Full Text Status:Public
Agris subject categories.:F Plant production > F01 Crop husbandry
Q Food science > Q01 Food science and technology
Q Food science > Q04 Food composition
Subjects:(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Horticulture
(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Food Science
Agrovoc terms:apples, fruit musts, phenolic compunds, quality, ph
Keywords:äpple, juice, must, löslig torrsubstans, titrerbar syra, totalfenoler, pH
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2796
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2796
ID Code:12448
Faculty:LTV - Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap
Department:(LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101)
External funders:Länsstyrelsen Skåne
Deposited By: SLUpub Connector
Deposited On:23 Jul 2015 11:26
Metadata Last Modified:21 Oct 2015 14:02

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits