om råvara och råvarukvalitet vid musttillverkning
Rumpunen, Kimmo
(2015).
Fakta om musttillverkning: råvara och råvarukvalitet.
Balsgård:
(LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101), Sveriges lantbruksuniversitet.
[Factsheet]
![]() |
PDF
995kB |
Abstract
Äpple är en utmärkt råvara för musttillverkning genom fruktens arom och naturligt behagliga balans mellan socker och syra. Eftersom så många olika faktorer påverkar både äpplets och mustens kvalitet är det nödvändigt att ha god kunskap om såväl råvara som produktionsmetoder för att kunna tillverka kvalitetsprodukter med unika egenskaper. Sortval, årsmån, odlingsplats, odlingsmetoder och mognadsstadium samt lagring bidrar till både fruktens och mustens egenskaper. Val av metod vid juicetillverkning påverkar också juicens kvalitet där tillverkning med eller utan tillsats av enzymer och klarningshjälpmedel har stor betydelse både på upplevd smak, innehåll av fibrer och nyttiga ämnen som t.ex. polyfenoler. Detta faktablad ger en översikt kring äpple som råvara för musttillverkning.
Authors/Creators: | Rumpunen, Kimmo |
---|---|
Title: | Fakta om musttillverkning: råvara och råvarukvalitet |
Subtitle: | om råvara och råvarukvalitet vid musttillverkning |
Year of publishing : | 2015 |
Number of Pages: | 4 |
Place of Publication: | Balsgård |
Publisher: | Centrum för innovativa drycker, Institutionen för växtförädling, Sveriges lantbruksuniversitet |
Associated Programs and Other Stakeholders: | Z - SLU - Libray > Odla mera |
Language: | English |
Publication Type: | Factsheet |
Article category: | Other scientific |
Full Text Status: | Public |
Agris subject categories.: | F Plant production > F01 Crop husbandry Q Food science > Q01 Food science and technology Q Food science > Q04 Food composition |
Subjects: | (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Horticulture (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Food Science |
Agrovoc terms: | apples, fruit musts, phenolic compunds, quality, ph |
Keywords: | äpple, juice, must, löslig torrsubstans, titrerbar syra, totalfenoler, pH |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2796 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2796 |
ID Code: | 12448 |
Faculty: | LTV - Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap |
Department: | (LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101) |
External funders: | Länsstyrelsen Skåne |
Deposited By: | SLUpub Connector |
Deposited On: | 23 Jul 2015 11:26 |
Metadata Last Modified: | 09 Sep 2020 14:17 |
Repository Staff Only: item control page