Home About Browse Search
Svenska


Fakta om musttillverkning: blandning och klarning

om blandning och klarning av must

Hagström, Gun and Rumpunen, Kimmo (2015). Fakta om musttillverkning: blandning och klarning. Balsgård: (LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101), Sveriges lantbruksuniversitet.
[Factsheet]

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Mustens smak påverkas huvudsakligen av fruktsort, mognadsgrad, odlingsfaktorer och årsmån. Must från ett omoget äpple smakar oftast surt och kan ha en sträv och rå smak från stärkelsen som inte hunnit omvandlas till socker. Must från en väl mogen frukt smakar sött eller syrligt beroende på förhållandet mellan socker och syra. Fiber- och polyfenolinnehållet bidrar till både synintryck och smakupplevelse av den färdiga musten. Genom att göra medvetna val och genom att blanda olika muster kan önskad kvalitet uppnås. Även val av tillverkningsmetod påverkar mustens kvalitet och en klar must både ser annorlunda ut och smakar annorlunda än en grumlig must. Här beskriver vi hur du kan påverka mustkvaliteten genom blandning och hur du kan tillverka en klar äpplemust.

Authors/Creators:Hagström, Gun and Rumpunen, Kimmo
Title:Fakta om musttillverkning: blandning och klarning
Subtitle:om blandning och klarning av must
Year of publishing :2015
Number of Pages:4
Place of Publication:Balsgård
Publisher:Centrum för innovativa drycker, Institutionen för växtförädling, Sveriges lantbruksuniversitet
Associated Programs and Other Stakeholders:Z - SLU - Libray > Odla mera
Language:Swedish
Publication Type:Factsheet
Article category:Other scientific
Full Text Status:Public
Agris subject categories.:F Plant production > F01 Crop husbandry
Q Food science > Q01 Food science and technology
Q Food science > Q52 Feed processing and preservation
Subjects:(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Horticulture
(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Food Science
Agrovoc terms:apples, fruit musts, flavour, quality
Keywords:äpple, must, blandning, klarning, filtrering, bentonit, gelatin, kiselsol, pektinas
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2801
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-2801
ID Code:12455
Faculty:LTV - Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap
Department:(LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101)
Deposited By: SLUpub Connector
Deposited On:24 Jul 2015 08:46
Metadata Last Modified:21 Oct 2015 14:02

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits