Home About Browse Search
Svenska


Nya smakrika rabarbersorter från Balsgård: BARBRO® och 'Berit'PBR-AF

Rumpunen, Kimmo (2017). Nya smakrika rabarbersorter från Balsgård: BARBRO® och 'Berit'PBR-AF. Alnarp: (LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101), Sveriges lantbruksuniversitet. LTV-fakultetens faktablad ; 2017:6
[Factsheet]

[img]
Preview
PDF
3MB

Abstract

Rabarber är en omtyckt trädgårdsväxt med goda framtidsutsikter. Rabarberstjälkar har en karaktäristisk och känd arom, och de kan användas på många olika sätt. Plantan är robust, har ofta hög avkastning, och saknar allvarliga skadegörare. Rabarber har dessutom god konkurrensförmåga och kan odlas ekologiskt över praktiskt taget hela landet. En förutsättning för att rabarber skall kunna fortsätta utvecklas till en attraktiv och konkurrenskraftig livsmedelsråvara är emellertid tillgång på bra sorter med definierade kvalitetsegenskaper. Detta var utgångspunkten för de sortprovnings- och växtförädlings-projekt som startade på Balsgård i början av 1990-talet och nu resulterat i två nya rabarbersorter: BARBRO® och’Berit’PBR-AF. Den förstnämnda släpptes på marknaden 2012 och den sistnämnda blir nu tillgänglig för odlare.

Authors/Creators:Rumpunen, Kimmo
Title:Nya smakrika rabarbersorter från Balsgård: BARBRO® och 'Berit'PBR-AF
Series/Journal:LTV-fakultetens faktablad (BIB14970973)
Year of publishing :2017
Depositing date:12 September 2017
Number:2017:6
Number of Pages:4
Place of Publication:Alnarp
Publisher:Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Associated Programs and Other Stakeholders:Z - SLU - Libray > Odla mera
Language:Swedish
Publication Type:Factsheet
Article category:Popular
Full Text Status:Public
Agris subject categories.:F Plant production > F30 Plant genetics and breeding
Subjects:(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Horticulture
(A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Food Science
Agrovoc terms:rhubarb, varieties, cultivation, taste, oxalic acid
Keywords:rabarber, sorter, odling, smak, oxalsyra
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-e-4344
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-4344
ID Code:14557
Faculty:LTV - Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap
Department:(LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101)
Deposited By: SLUpub Connector
Deposited On:12 Sep 2017 06:41
Metadata Last Modified:13 Sep 2017 06:07

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits