Rumpunen, Kimmo
(2017).
Nya smakrika rabarbersorter från Balsgård: BARBRO® och 'Berit'PBR-AF.
Alnarp:
(LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101), Sveriges lantbruksuniversitet.
LTV-fakultetens faktablad
; 2017:6
[Factsheet]
![]() |
PDF
3MB |
Abstract
Rabarber är en omtyckt trädgårdsväxt med goda framtidsutsikter. Rabarberstjälkar har en karaktäristisk och känd arom, och de kan användas på många olika sätt. Plantan är robust, har ofta hög avkastning, och saknar allvarliga skadegörare. Rabarber har dessutom god konkurrensförmåga och kan odlas ekologiskt över praktiskt taget hela landet. En förutsättning för att rabarber skall kunna fortsätta utvecklas till en attraktiv och konkurrenskraftig livsmedelsråvara är emellertid tillgång på bra sorter med definierade kvalitetsegenskaper. Detta var utgångspunkten för de sortprovnings- och växtförädlings-projekt som startade på Balsgård i början av 1990-talet och nu resulterat i två nya rabarbersorter: BARBRO® och’Berit’PBR-AF. Den förstnämnda släpptes på marknaden 2012 och den sistnämnda blir nu tillgänglig för odlare.
Authors/Creators: | Rumpunen, Kimmo |
---|---|
Title: | Nya smakrika rabarbersorter från Balsgård: BARBRO® och 'Berit'PBR-AF |
Series/Journal: | LTV-fakultetens faktablad (BIB14970973) |
Year of publishing : | 2017 |
Depositing date: | 12 September 2017 |
Number: | 2017:6 |
Number of Pages: | 4 |
Place of Publication: | Alnarp |
Publisher: | Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet |
Associated Programs and Other Stakeholders: | Z - SLU - Libray > Odla mera |
Language: | Swedish |
Publication Type: | Factsheet |
Article category: | Popular |
Full Text Status: | Public |
Agris subject categories.: | F Plant production > F30 Plant genetics and breeding |
Subjects: | (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Horticulture (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 401 Agricultural, Forestry and Fisheries > Food Science |
Agrovoc terms: | rhubarb, varieties, cultivation, taste, oxalic acid |
Keywords: | rabarber, sorter, odling, smak, oxalsyra |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-e-4344 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-4344 |
ID Code: | 14557 |
Faculty: | LTV - Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap |
Department: | (LTJ, LTV) > Department of Plant Breeding (from 130101) |
Deposited By: | SLUpub Connector |
Deposited On: | 12 Sep 2017 06:41 |
Metadata Last Modified: | 13 Sep 2017 06:07 |
Repository Staff Only: item control page