Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Conference paper2014Open access

Ger kvävegödsling eller inblandning av rödklöver i vallen någon effekt på mjölkens fettsyrasammansättning?

Arvidsson, Katarina; Gustavsson, Anne-Maj; Fievez, Veerle; Martinsson, Kjell

Abstract

Ett positivt samband mellan koncentrationen av råprotein och fettsyror har påvisats i en rad olika arter. Syftet med denna studie var att undersöka om detta samband kunde användas för att påverka mjölkens fettsyrasammansättning. Följaktligen gödslades en timotejvall med tre olika nivåer av kväve: 30, 90 och 120 kg N/ha till förstaskörd för att åstadkomma tre ensilage med olika råproteinkoncentration. Ett fjärde ensilage bestående av rödklöver och timotej (60 respektive 40 % på ts-basis) inkluderades också. Studien genomfördes under typiska produktionsbetingelser, dvs. med samma typer och mängder av kraftfoder som på en kommersiell gård. De uppnådda skillnaderna i fettsyrakoncentrationer mellan ensilagen påverkade dock inte mjölken, vilket visar att ökad kvävegödsling, eller inbladning av rödklöver, inte nödvändigtvis leder till högre koncentrationer av fleromättade fettsyror i mjölk vid en foderstat bestående av 60% vallfoder och 40% kraftfoder.

Keywords

ensilage; fettsyror; mjölkproduktion; råprotein

Published in

Report from the Department of Crop Production Ecology (VPE)
2014, number: 18, pages: 117-119
Title: Vallkonferens 2014 : konferensrapport 5–6 februari 2014 : Uppsala, Sverige
ISBN: 978-91-576-9200-9
Publisher: Institutionen för växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet

Conference

Vallkonferens 2014, 5–6 februari 2014 Uppsala, Sverige

      SLU Authors

      • Gustavsson, Anne-Maj

        • Department of Agricultural Research for Northern Sweden, Swedish University of Agricultural Sciences
        • Martinsson, Kjell

          • Department of Agricultural Research for Northern Sweden, Swedish University of Agricultural Sciences

        UKÄ Subject classification

        Soil Science
        Agricultural Science

        Permanent link to this page (URI)

        https://res.slu.se/id/publ/52030