Kumm, Karl-Ivar
(2021).
Betesbaserad köttproduktion och kolinlagrande virkesproduktion på nedlagd och nedläggningshotad jordbruksmark.
(VH) > Dept. of Animal Environment and Health, Sveriges lantbruksuniversitet.
Rapport (Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa)
; 53
[Report]
![]() |
PDF
885kB |
Abstract
Sveriges åker- och betesareal har minskat från 4,4 miljoner ha (Mha) år 1951 till 3,0 Mha 2019 och dessutom är ytterligare 0,6 Mha små svårbrukade åkrar nedläggningshotade. Det är huvudsakligen små skiften i redan tidigare skogsdominerade bygder som lagts ner och merparten av den nedlagda jordbruksmarken har blivit skog genom plantering eller naturlig beskogning. Nu finns mål att öka Sveriges livsmedelsproduktion och ekologiskt odlade areal samt att stärka den biologiska mångfalden genom ökad areal naturbetesmark. Företagsekonomiska kalkyler visar att vall- och betesbaserad köttproduktion vid sidan av skog har bäst förutsättningar på den nedlagda och nedläggningshotade marken. På hälften av den sedan 1951 nedlagda och nu nedläggningshotade jordbruksmarken (1 Mha) är det biologiskt möjligt att producera 90 Mkg dikobaserat ekologiskt nötkött med mycket hög betesandel i foderstaten eller 140 Mkg konventionellt dikobaserat nötkött där en större del av slaktdjursuppfödningen sker på stall med foder från mineralgödslade åkrar. Dessa kvantiteter kan jämföras med Sveriges totala produktion och konsumtion av nötkött år 2019 på 140 respektive 250 Mkg. För att detta skall bli ekonomiskt möjligt fordras bl.a. att man kan skapa stora sammanhängande betesmarker av den nedlagda och nedläggningshotade jordbruksmarken tillsammans med mellanliggande skog. Detta försvåras av bl.a. vägar, spridd bebyggelse och många markägare med skilda intressen. Om den andra hälften av den nedlagda och nedläggningshotade jordbruksmarken åter- och nyplanteras med förädlade gran- och lövträdsplantor så kan minst 10 Mm3 sk (miljoner skogskubikmeter) virke långsiktigt produceras per år. Kolinlagringen i detta virke motsvarar 7 000 Mkg CO2 vilket är lika mycket som det svenska jordbrukets årliga utsläpp av CO2-ekvivalenter under 2010-talet.
Authors/Creators: | Kumm, Karl-Ivar |
---|---|
Title: | Betesbaserad köttproduktion och kolinlagrande virkesproduktion på nedlagd och nedläggningshotad jordbruksmark |
Series Name/Journal: | Rapport (Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa) |
Year of publishing : | 2021 |
Number: | 53 |
Number of Pages: | 29 |
Publisher: | Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, Sveriges lantbruksuniversitet |
ISSN: | 1652-2885 |
Language: | Swedish |
Publication Type: | Report |
Article category: | Other scientific |
Version: | Published version |
Full Text Status: | Public |
Subjects: | (A) Swedish standard research categories 2011 > 1 Natural sciences > 106 Biological Sciences (Medical to be 3 and Agricultural to be 4) > Botany (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 402 Animal and Dairy Science > Animal and Dairy Science. (A) Swedish standard research categories 2011 > 4 Agricultural Sciences > 405 Other Agricultural Sciences > Other Agricultural Sciences not elsewhere specified |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-p-110631 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-p-110631 |
ID Code: | 22425 |
Faculty: | VH - Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science |
Department: | (VH) > Dept. of Animal Environment and Health |
Deposited By: | SLUpub Connector |
Deposited On: | 18 Feb 2021 14:43 |
Metadata Last Modified: | 18 Mar 2021 07:48 |
Repository Staff Only: item control page