Lagerberg Fogelberg, Charlotte and Vågsholm, Ivar and Birgersson, Anna
(2011).
Från förlust till vinst : såhär minskar vi matsvinnet i butik.
Uppsala:
(VH) > Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health, Sveriges lantbruksuniversitet.
[Report]
![]() |
PDF
1MB |
Abstract
Mat som kastas istället för att konsumeras representerar inte bara förlorade resurser och ekonomiska värden utan medför att betydligt mer mat produceras och hanteras än vad som slutligen säljs och konsumeras. Svinnet i livsmedelskedjan varierar för olika produkter men en rimlig uppskattning är att mellan 10 och 50 procent försvinner på vägen till konsumtion. Att minska svinnet skulle ha betydande miljöeffekter genom att mindre resurser för samma mängd konsumerad mat behöver tas i anspråk över hela livsmedelskedjan.
I den här rapporten diskuterar vi hur livsmedelsbutiker kan arbeta för att minska sitt svinn. Handlare och andra aktörer delar med sig av sina erfarenheter och kunskap inom området. Det handlar både om åtgärder som förebygger matsvinn i butiken och åtgärder som tar tillvara den fullt tjänliga mat som inte säljs i butiken utan sorteras bort och riskerar att bli avfall. De butiker som kommer till tals i denna rapport har lyckats mycket bra med att få ner sitt matsvinn. Genom sitt aktiva arbete, många gånger genom att kombinera olika åtgärder, ligger en del så lågt som på 0,3 procents svinn. Därmed är inte sagt att de är ensamma om att göra som de gör utan det finns också andra butiker och butikskedjor som arbetar på liknande sätt och har liknande erfarenheter. I denna rapport följer vi den definition av livsmedelssvinn som presenterats av Samverkans-gruppen för Minskat Matavfall, det vill säga att livsmedelssvinn eller matsvinn är livsmedel som hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda.
För butiken innebär minskat matsvinn en möjlighet att förbättra lönsamheten genom exempelvis lägre avfallshanteringskostnader. Minskat svinn medför att butiken kontinuerligt behöver hantera färre produkter vilket också kan bidra till minskade kostnader för arbete och inköpta varor. Om de olika åtgärderna för att minska svinn kommuniceras till kunderna kan de även bidra till att fånga kundens intresse och öka butikens goodwill rörande miljö och etik.
Det finns flera vägar att minska matsvinnet i butiksled. Ofta ligger hemligheten i kombinationen av åtgärder och att man låter synen att det är viktigt att arbeta med svinn genomsyra verksamheten. De som intervjuats lyfter fram hur viktigt det är med genomarbetade rutiner, engagerad personal och att synliggöra svinnet för personalen.
Vi har identifierat följande områden för livsmedels-butiker att arbeta med för att minska sitt matsvinn i butik och undvika att flytta svinnet till andra aktörer i livsmedelskedjan:
• ordning och reda på lager och i butik
• beställningar och uppföljningar
• registrering av svinnet och att sätta mål för svinnet
• grönsakskyl med dörrar
• putsning av frukt och grönsaker utöver den vanliga varuvården
• använda varorna som annars hade kastats som råvara till måltider
• kunskapshöjande åtgärder inklusive kommu-nikation med kunden
• se över förpackningar och mängdrabatter
• exponering och prissänkning
• skänka mat som riskerar att bli svinn till välgörenhet
• skänka eller sälja mat som riskerar att bli svinn till djurfoder
De intervjuade har fått frågor om deras insatser för att minska svinn kräver extra arbete. De flesta menar att nettot blir ungefär lika eller mindre arbete när man väl fått in rutinerna för sina åtgärder. Någon enstaka respondent menar att det visserligen tar tid men att det är något som man måste och vill jobba med ändå. Flera av de intervjuade påpekar att det är en process där det finns förbättringar att göra hela tiden. Alla menar att det känns fel att kasta mat så det känns bra att göra något åt det.
Vi rekommenderar att man startar en strategisk dialog inom branschen, eventuellt tillsammans med konsumentföreträdare, med målet att få en mer nyanserad syn på bäst före-datum. Detta kan, på längre sikt, minska svinnet väsentligt.
Vi ser också behov av en upplysningskampanj rörande färskvarors kvalitetsegenskaper och hur konsumenten kan bedöma varors kvalitet.
Vi rekommenderar att Livsmedelsverket i samverkan med livsmedelsbranschen utformar en tydlig guide till hur butiker kan gå tillväga om de vill skänka matvaror till välgörenhet. Vi ser också behov av en tydlig guide till mottagare i välgörenhetsorganisationer. Även denna kan utformas av Livsmedelsverket, i samverkan med livsmedelsbranschen.
Vi rekommenderar att det tas fram en handledning för hur livsmedel, som annars blir matavfall, kan utnyttjas till djurfoder.
En av respondenterna berättar om hur en butik och en restaurang ville samarbeta kring varor som närmar sig bäst före-datum. Butiken skulle tillhandahålla infrysning och fryslagring fram till att restaurangen kunde tillaga varorna. Här hade det funnits en möjlighet att minska svinn men lagen tillåter inte det. Här anser vi att det finns anledning att se över regelverk och riktlinjer.
Authors/Creators: | Lagerberg Fogelberg, Charlotte and Vågsholm, Ivar and Birgersson, Anna | ||||
---|---|---|---|---|---|
Title: | Från förlust till vinst : såhär minskar vi matsvinnet i butik | ||||
Alternative abstract: |
| ||||
Year of publishing : | 2011 | ||||
Number of Pages: | 49 | ||||
Place of Publication: | Uppsala | ||||
Publisher: | Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet | ||||
ISBN for printed version: | 978-91-576-9047-0 | ||||
Language: | Swedish | ||||
Publication Type: | Report | ||||
Full Text Status: | Public | ||||
Agris subject categories.: | P Natural resources > P05 Energy resources management Q Food science > Q03 Food contamination and toxicology | ||||
Subjects: | Obsolete subject words > VETERINARY MEDICINE > Food hygiene Obsolete subject words > INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS > Technology and social change (A) Swedish standard research categories 2011 > 1 Natural sciences > 107 Other Natural Sciences > Other Natural Sciences | ||||
Keywords: | butikssvinn, färskvara, livsmedel, livsmedelssäkerhet, matsvinn | ||||
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-e-159 | ||||
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-159 | ||||
ID Code: | 8218 | ||||
Department: | (VH) > Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health | ||||
External funders: | FORMAS | ||||
Deposited By: | AgrD Charlotte Lagerberg Fogelberg | ||||
Deposited On: | 05 Jul 2011 13:44 | ||||
Metadata Last Modified: | 02 Dec 2014 10:46 |
Repository Staff Only: item control page