Home About Browse Search
Svenska


Determination of folate for food composition data

development and improvement of analytical methods

Strandler, Hanna Sara (2012). Determination of folate for food composition data. Uppsala : Sveriges lantbruksuniv. , Rapport / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap, 1101-5411 ; 27
ISBN 978-91-576-9061-6
[Licentiate thesis]

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Folate is B vitamin that is required for maintaining normal blood status. Recommendations on daily intake are based on information on blood folate status in relation to folate intake and bioavailability. Folate intake from a diet is evaluated by folate content in the food consumed. In Sweden folate intake is evaluated on a regular basis in food consumption surveys by the National Food Agency (NFA). Folate content in foods is determined at NFA for the Swedish food composition database with a microbiological assay (MA), an international standardized method. In 2008 sampling of eggs was made for reassessment of folate content and for this study for investigation on effects on folate content from production form and processing.

In folate determination the extraction procedure is a critical step that needs to be validated for the folate forms present in the food analysed. Due to the labile nature of some folate forms, the vitamin might be destroyed during the extraction process with underestimation of folate content as a consequence. With MA total folate content is determined and another approach has to be used in order to matrix validate the extraction in respect of stability and glutamate forms of the present folates.

In eggs the chemically stable folate derivatives 5-methyl-tetrahydrofolate (5 CH3 H4folate) and 10-formyl folic acid (10 HCO folic acid) in their monoglutamate forms were found using high performance liquid chromatography and mass spectrometry detection (LC/MS). The extraction procedure of MA was improved according to these findings, validated and used for analysis of the sampled eggs. There were no significant differences related to production form, the breed of hen or the feed used, organic or conventional. The retention factor for folate in boiled eggs was determined to 91 %.

A method with a new technique, ultra performance liquid chromatography (UPLC) was developed. It was more sensitive and faster when compared with an HPLC method. Further comparison with the MA will show if this can be an alternative method for folate determination of foods.

Authors/Creators:Strandler, Hanna Sara
Title:Determination of folate for food composition data
Subtitle:development and improvement of analytical methods
Alternative abstract:
LanguageAbstract
Swedish

Folat är ett B-vitamin som behövs för att upprätthålla normal blodstatus (undvika anemi). Rekommendation om dagligt intag baseras på information om blodstatus i relation till intag och biotillgänglighet av folat. Intag av folat från dieten beräknas utifrån vilka livsmedel som konsumerats och hur mycket samt deras folatinnehåll. Livsmedelsverket utvärderar folatintaget i Sverige genom regelbundna matvane-undersökningar. Man analyserar också matens folatinnehåll för den svenska livsmedelsdatabasen med hjälp av en mikrobiologisk metod. 2008 provtogs ägg för uppdatering av bland annat folatinnehållet. I samband med det provtogs även ägg för undersökning av effekter av produktionsform och beredning på folatinnehållet.

Extraktionen är ett kritiskt steg i metoder för bestämning av folat och behöver anpassas efter de folatformer som finns i det livsmedel som ska analyseras. Vissa folatformer är instabila och kan förstöras under extraktionen vilket i så fall leder till en underskattning av folatinnehållet. Eftersom den mikrobiologiska metoden bara ger totalinnehåll av folat måste en annan teknik användas för att bestämma vilka former som finns i livsmedlet. I ägg hittades de kemiskt stabila formerna 5 metyltetrahydrofolat (5 CH3 H4folat) och 10-formylfolsyra (10-formyl folsyra) som monoglutamater. Extraktionen för ägg med den mikrobiologiska metoden förbättrades med hänsyn till dessa former, validerades och användes för analys. Inga signifikanta skillnader för ägg kunde relateras till hönsras eller foder, ekologiskt eller konventionellt. Retentionsfaktorn för folat i ägg vid kokning bestämdes till 91 %.

En metod med ny vätskekromatografisk teknik (UPLC) utvecklades. Jämfört med en HPLC metod var den snabbare och kunde analysera lägre halter. Ytterligare jämförelse med den mikrobiologiska metoden behövs för att avgöra om UPLC metoden kan ersätta den mikrobiologiska.

Series/Journal:Rapport / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Year of publishing :2012
Volume:27
Number of Pages:49
Papers/manuscripts:
NumberReferences
I.Strandler, H.S., Jastrebova, J., and Mattisson, I. (2011). Folate content in Swedish eggs – influence of breed, feed and processing. European Food Research and Technology. 233, (6): 923-930
II.Jastrebova, J., Strandler, H.S., Patring, J., Wiklund, T. (2011). Comparison of UPLC and HPLC for analysis of dietary folates. Chromatographia. 73 (3):219-225.
Place of Publication:Uppsala
Publisher:Institutionen för livsmedelsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
ISBN for printed version:978-91-576-9061-6
ISSN:1101-5411
Language:English
Publication Type:Licentiate thesis
Full Text Status:Public
Agris subject categories.:Q Food science > Q04 Food composition
Subjects:Obsolete subject words > FORESTRY, AGRICULTURAL SCIENCES and LANDSCAPE PLANNING > Product science > Food science
(A) Swedish standard research categories 2011 > 1 Natural sciences > 104 Chemical Sciences > Analytical Chemistry
(A) Swedish standard research categories 2011 > 3 Medical and Health Sciences > 303 Health Sciences > Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology
(A) Swedish standard research categories 2011 > 3 Medical and Health Sciences > 303 Health Sciences > Nutrition and Dietetics
Agrovoc terms:folic acid, diet, food intake, bioavailability, blood, foods, eggs, analytical methods, extraction, chromatography, hplc, microbiological analysis
Keywords:Folate, folic acid, microbiological assay, HPLC, UPLC, LC/MS, egg
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-e-326
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-326
ID Code:8567
Department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science (until 161231)
Deposited By: Hanna Sara Strandler
Deposited On:25 Jan 2012 06:25
Metadata Last Modified:02 Dec 2014 10:48

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits